Articole despre acoperișuri plate
Ghid de întreținere acoperișuri plate
În atenția proprietarilor și managerilor de clădiri cu acoperișuri plate
Știați că acoperișul reprezintă 5 - 10% din costul total al unei construcții unei clădiri, insa mai mult de 70% din costul litigiilor este datorat defectelor acestuia! Majoritatea litigiilor pot fi evitate prin proiectarea, executarea și întretinerea corectă a sistemului de acoperiș.
Furnizorii de materiale si constructorii de acoperișuri oferă, bineînțeles, garanții pentru materiale și pentru manoperă pentru anumite perioade de timp. Insă aceste garanții de obicei devin nule în cazul lipsei întreținerii acoperișului sau a daunelor produse de vremea severă ori de personalul care are acces pe acoperiș.
Ce anume "uzează" acoperișul?
Înainte de a afla cum se întreține corect un sistem de acoperiș, trebuie evidențiați factorii care afectează durata de viață a acoperișului. Aceștia sunt în principal următorii:
- creșterea vegetației sau a algelor în zonele cu apă bătită (datorită pantelor incorecte, a calitătii termoizolației sau a înfundării gurilor de scurgere);
- acumularea de resturi grosiere cu risc de perforare al hidroizolației;
- nerezolvarea la timp a problemelor acoperișului (o mică perforație a hidroizolației nereparată poate deteriora o cantitate mare de termoizolație);
- expunerea pe termen lung la razele UV, la îngheț-dezgheț, etc.;
- expunerea pe termen scurt la poluanții atmosferici și substanțele chimice dăunătoare;
- tratarea inadecvată a sistemului de acoperiș in zonele cu mișcări structurale ale clădirii;
- schimbarea destinației clădirii (o creștere a umidității relative interioare poate cauza probleme severe de condensare în cadrul sistemului de acoperiș);
- lipsa unui program proactiv de mentenanță, care este probabil cea mai importantă cauză a scăderii duratei de viață a acoperișului.
Evident că sunt și probleme care afectează imediat acoperișul:
- vremea extremă (vânturile puternice, grindina, ploile torențiale cu apă care depășește cotele superioare ale hidroizolației de pe suprafețele verticale, fulgerele);
- echipamentele adăugate în mod necorespunzător pe acoperiș (elementele adăugate de chiriași sunt o sursă frecventă de probleme pentru acoperiș)
- daunele accidentale sau intenționate (găuri sau tăieturi ale hidroizolației) cauzate de personele care au acces pe acoperiș (de exemplu personalul care întreține echipamentele de pe acoperiș).
Ce trebuie făcut?
În continuare sunt enumerați principalii pași pe care un proprietar sau manager de clădire ar trebui să-i urmeze pentru o mentenanță proactivă a acoperișului plat:
1. Păstrarea datelor despre acoperiș (garanție materiale, rapoarte inspectări periodice, facturi întreținere și intervenții acoperiș, planșe desenate și specificații tehnice, etc.)
2. Curățarea periodică a acoperișului și a elementelor de drenare (guri de scurgere, preaplinuri, jgheaburi, burlane, etc.) de resturile grosiere, pământ, vegetație, etc., efectuată ori de câte ori este necesar
3. Inspecarea periodică a acoperișului (1-2 ori pe an) în vederea detectării din timp a eventualelor probleme (inspectarea vizuală a hidroizolației împreună cu detectarea termoizolației umede prin metoda cu infraroșu, de exemplu, oferă o imagine clară și un diagnostic precis al întregului sistem de acoperiș)
4. Inspectarea dupa evenimente meteorologice severe (după furtunile cu vânturi puternice, grindină, ploi torențiale, etc.)
5. Inspectarea acoperișului după intervențiile unor terți în vederea remedierii sau intreținerii echipamentelor de pe acoperiș
6. Repararea corecta și rapidă a acoperișului de către aplicatori specializați și certificați de către furnizorii de materiale
7. Limitarea traficului pe acoperiș, permiterea accesului pe acoperiș doar a personalului autorizat
Cine trebuie să facă?
Inspectările acoperișului din cadrul programului de mentenanță ar trebui făcute de către specialiști instruiti din domeniul acoperișurilor plate. Tot aceștia pot verifica calitatea lucrărilor necesare reparațiilor acoperișului. Pentru efectuarea inspectărilor cu infraroșu este recomandat personal certificat în termografie. Iar repararea acoperișului trebuie efectuată de către constructori specializați în domeniu și certificați de către furnizorii de materialele de hidroizolare a acoperișurilor.
În altă ordine de idei, ar fi indicat ca inspectările să fie efectuate înaintea ofertării sau licitației lucrărilor necesare refacerii funcțiunii acoperișului. Astfel, constructorii ofertează pe baza unei liste de lucrări prestabilite, fiind ușoara departajarea ofertelor.
Doriți să aflați care este starea acoperișului Dvs., să preveniți eventualele probleme sau să le remediați dacă deja au apărut? Roofing Cons S.R.L. poate fi partenerul Dvs. de încredere specializat în domeniul acoperișurilor plate, de tip terasă!
Mentenanța acoperișurilor plate
Deteriorarea prematură a sistemelor de acoperișuri plate poate fi evitată dacă se efectuează periodic lucrări de întreținere. De exemplu, un program de mentenanță periodică a unui acoperiș plat cu membrane din PVC sau FPO, împreună cu proiectarea și execuția corectă a acestuia, poate duce la dublarea duratei lui de viață (de la 15-16 ani cât este în prezent media duratei de viață a acoperișurilor, la peste 30 de ani cât este durata de viață expectativă).

Sfaturi privind curățarea acoperișurilor cu membrane PVC și TPO
Chiar dacă sistemele de acoperișuri plate cu membrane din PVC sau TPO au avantajul de a fi printre cele mai economice sisteme durabile de pe piață, investițiile inițiale sunt totuși semnificative. Pentru a avea parte de aceste beneficii proprietarii clădirilor trebuie să întrețina periodic acoperișurile plate, și aceasta include și curățarea. Există mai multe motive pentru care curățarea periodică trebuie inclusă în programul de mentenanță al acoperișurilor, printre care enumeram:
Acoperișurile expuse și fixate mecanic
După cum spune și titlul articolului, în continuare vom vorbi despre acoperișurile a căror membrană de hidroizolație este expusă mediului înconjurator (adică soare, ploaie, zăpadă, grindină, vânt, substanțe chimice din atmosferă, ș.a.) și este asigurată împotriva acțiunii vântului prin fixare mecanică.
Merită să apelăm la consultanți specializați?
Mulți dintre noi, la un moment dat in viață, am luat o decizie care ne-a afectat considerabil buzunarele. Viața in sine este formată dintr-o succesiune de decizii pe care le luăm uneori în cunoștință de cauza, alteori nu, asta pentru că de obicei ne bazăm pe experiența noastră, iar dacă aceasta nu ne ajută ne bazăm pe intuiție. Câteodată mai apelăm și la experiența altora, însă destul de rar unii dintre noi.